Čítame // Malý prieskumník - Moje úžasné telo

Saturday, February 17, 2018

Mať doma detskú knižku o ľudskom tele je podľa mňa základ. Deti sa tak majú možnosť naučiť a pochopiť niektoré veci skôr a ľahšie. Vybrať ale tú vhodnú pre daný vek môže byť už trochu ťažšie. 


MALÝ PRIESKUMNÍK - MOJE ÚŽASNÉ TELO
Ruth Martin a Allan Sanders
vydavateľstvo Svojtka & Co. / 2015, dotlač 2018

Pre mladšie deti určite odporúčam encyklopédie s okienkami. Okienkové kráľovstvo Svojtka ich má v ponuke viacero :). Mne osobne sa veľmi páči séria knižiek Malý prieskumník a preto som aj knihu o ľudskom tele volila z nej. Prišla mi na Ninkin vek 3 roky z ich širokej ponuky najvhodnejšia.


Možno sa pýtate prečo? Tu sú moje postrehy :). Obrázky sú jednoduché ale pekne názorné. Pre vek troch rokov naozaj veľmi vhodné a lákavé aj pre deti. Na to si treba dať pozor, aby neboli veľmi zložité alebo farebne nezáživné.


Neobsahuje veľmi veľa detailov. Pre Ninku je to prvé zoznamovanie s fungovaní ľudského tela. Teda okrem toho, čo sme jej stihli porozprávať my, popri rôznych situáciach. Deti netreba hneď zahltiť množstvom informácii. Nemusia hneď poznať každú sústavu. Stačí to najdôležitejšie.


Páči sa mi jej rozdelenie. Jednoduché, prehľadné. Na začiatku sú základné informácie. Potom dvojstrana o tom, odkiaľ sme prišli a rôzne zaujímavosti o našom raste.

 

Určite ale nečakajte text až príliš jednoduchý. Je to predsa len encyklopédia a používa sa tam slovník a výrazy tomu príznačné. Určite budete mať, čo vysvetľovať :).



Nasleduje strana o kostiach, strana o krvi a v skratke o orgánoch, ktoré sa v kostre ukrývajú. Vedeli ste, že bábätká sa rodia s 300 kosťami a postupne im niektoré zrastú až nakoniec má človek v dospelosti len 206 kostí? Ja už si to zo školy teda vôbec nepamätám. Och..



"Svaly sú ako pruhy gumy - môžu sa naťahovať a sťahovať späť do pôvodného tvaru." V podobnom duchu sa nesú všetky informácie. Snažia sa byť naozaj veľmi blízke detskému čitateľovi.


Samostatná dvojstrana je venovaná tráviacej sústave. Tá je Ninkina obľúbená. Konečne vidí, čo sa v jej tele deje s jedlom. Som veľmi rada, že ju to neodradilo a nehnusilo sa jej to ;).



Ďalšia dvojstrana je o mozgu. O tom ako funguje a čo ovplyvňuje. To ešte veľmi podľa mňa nechápe a je to na ňu príliš abstraktné.


"Staraj o svoj mozog - mozog stará o teba!" Je tu dokonca spomenutá aj dôležitosť prilby. Ninku veru už párkrát zachránila od rozbitia nosa, či doškriabania tváre. Preto vám odporúčam, neberte ani pomalú jazdu u svojich detí na ľahkú váhu! Našťastie Ninka ju nosí rada a dáva si ju na hlavu aj keď ide na kolobežke čo i len 100 metrov.


Nasleduje pár zaujímavých informácii o tom, prečo vidíme a počujeme a taktiež dvojstrana o tom prečo sa niekedy necítime dobre. Tá je u nás veľmi obľúbená, keďže sa neustále doma hráme na doktorku a ošetrovanie :). Veľmi prívetivo je tam zobrazený boj baktérii v ľudskom tele. A tiež v skratke opísaných pár chorôb s príznakmi a návrhmi na liečenie.



Posledná dvojstrana je o tom ako sa má človek starať o svoje telo. Také základné veci, ktoré dieťaťu akurát stačia. Aspoň Ninka vidí, že si to všetko nevymýšľame. Treba veľa piť, jesť vitamíny, umývať si zuby, ruky, veľa spať. Ešte by tam mohlo byť spomenuté, že si treba umývať aj vlasy, lebo to Ninka poslednú dobu akosi bojkotuje :).





Knižka je momentálne vo vydavateľstve nedostupná a všade vypredaná ale v marci je plánovaná dotlač, takže bude čoskoro opäť k mání :).

Knižku nájdete na stránke vydavateľstva Svojtka TU.

Pekný víkend vám prajeme,
Nina & Ninka


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe