Čítame // Dráček ZOG a princezna REBELKA

Tuesday, April 03, 2018

Ak ste čítali môj nedávny článok o našich NAJ, z našej zbierky detských knižiek, tak medzi Ninkinými TOP 3 knižkami sa nachádzala aj knižka Dráček ZOG a princezna REBELKA. Je to celkom čerstvá novinka, tak ste možno ešte o nej nepočuli. My ju máme doma asi mesiac ale knižka si Ninku veru získala hneď. Každej knihe dávam pred recenziou ale čas, nech sa mi v hlave uleží a čítame ju viackrát, preto k recenzii pristupujem až dnes.


DRÁČEK ZOG A PRINCEZNA REBELKA - JULIA DONALDSON
ilustrácie Axel Scheffler
vydavateľstvo Presco Group pod značkou Ella & Max / 2018
jazyk český

Knižka Dráček ZOG a princezna REBELKA je od známej dvojice - spisovateľky Julii Donaldson a ilustrátora Axela Schefflera, ktorí majú na svedomí napríklad knižku Gruffalo. Túto o dráčikovi, vydalo české vydavateľstvo Presco Group pod značkou Ella & Max. Do českého jazyka ju prebásnil Robin Král.


Knižka je teda v češtine. A má neskutočne pútavé, veselé rýmy. My si ju ale prekladáme, tak jej čaro trošku kleslo lebo prekladať rýchlo som sa už naučila ale vymýšľať pri tom vhodné rýmy, tak to už predsa len nie je v mojich silách:).


Celá knižka obsahuje jeden príbeh. Ale ako vidíte textu je na stranách máličko, preto sa dá celá kniha prečítať na jedno večerné čítanie. My sme ju prvom čítaní zhltli hneď dvakrát za sebou. To je u nás veru stále bežné, že knihu dočítame a Ninka zahlási: "Ešte raz!" :)


Dráčik Zog navštevuje dračiu školu, kde sa draci učia lietať, chrliť oheň, revať navôkol. Pri každej činnosti sa však Zog nešikovne zraní a vždy ho ošetrí okoloidúce dievčatko Ella. Z nej sa neskôr vykľuje princezná, ktorá však vôbec princeznou byť nechce. Radšej by sa stala doktorkou.

Holčička šla znovu kolem, povída mu: "Jen pojď sem,
zavážu ti to tvé křídlo pěkným bílým obvazem,"
"Už nebolí!" volal dráček, poděkoval, letěl zpět.
Bíly obvaz zatím mával n veliký modrý svět.


Keď má Zog v škole za úlohu uniesť nejakú princeznú, tak sa mu samo dievčatko ponúkne, že pôjde s ním. Stará sa o dráčikov, až pokým sa ju rozhodne zachrániť rytier Maximus. Ona je však spokojná a nikam s ním ísť nechce. Prehovorí ho, aby s ňou chodil po svete a liečil zvieratká. Pridá sa k nim dráčik Zog a stane sa z nich lietajúca ambulancia. Lietajú, ošetrujú zvieratká a nakoniec aj samého kráľa. A viac sa už dočítate v samotnej knižke :).


A toto je hlavný fakt, prečo Ninka knižku tak miluje. Lebo sa v nej ošetruje! :) Je mierne posadnutá touto činnosťou. Od mala sa hrá na doktorku, z LEGA staviame ošetrovňu a ošetrujeme LEGO postavičky, prípadne bábiky z domčeka... Knižka, či príbeh, kde sa niekto zraní, lieči, ide k doktorovi je preto vždy obľúbená. 


Kniha je určená pre deti od troch rokov. Po zvážení, kľudne aj pre trochu mladšie deti. Ale možno sa viac navysvetľujete a príbeh bude pre ne zdĺhavý.

Som zvedavá dokedy sa bude u nás Dráčik Zog držať v TOP výbere :).
Knižku nájdete na stránke vydavateľstva Presco Group alebo na Martinuse.

Pekný štart do skráteného pracovného týždňa želám :),
Nina


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe