Čítame // O Kazovi, ktorý si hľadal domček - Zoya Ledecká

Sunday, April 22, 2018

Mám rada knižky, ktoré majú tak trochu iné ilustrácie a grafické spracovanie. Táto, ktorú vám predstavím dnes, patrí medzi tie krásne výnimky. Som veľmi rada, že sa zapáčila nie len mne ale aj Ninke. Máme ju doma síce len týždeň a pol ale už sme ju čítali toľkokrát, že si dovolím napísať recenziu hneď teraz.


O KAZOVI, KTORÝ SI HĽADAL DOMČEK - ZOYA LEDECKÁ
ilustrácie Ďuro Balogh
vydavateľstvo ZOYA PRESS / 2013

Knižku napísalo pred piatimi rokmi dievčatko menom Zoya. Mala vtedy len 8 rokov. Jej text je jednoduchý, možno pre dospeláka trošku nedokonalý (niektorí vyčítajú knižke zlú štylistiku) ale kniha je predsa určená pre malé deti a ja by som mu nevytýkala nič.


Nám bol Kazík s ružovým paplónikom ihneď sympatický. Asi kvôli tomu paplóniku :). Jedného dňa Kaza prepadne na zube zubná kefka a tak musí zo svojho domčeka ujsť. Pekne krásne aj so svojím paplónikom. Začne si hľadať domček nový. Skúša u psa Bodra, u Emy a následne u Viktora. Je tu pekne vykreslený rozdiel medzi zúbkami Emy a Viktora. Jedny čisté, krásne, lesklé, že sa na nich Kaz ani neudrží. A druhé také zanedbané, že už je v nich toľko kazov, že pre nášho Kaza s ružovým paplónikom, tam už ani voľné miesto nie je.


Nikde sa Kaz teda dlho neohreje. Ďalej skúša zuby dedka a babky. Bezvýsledne. Dedko chrápe tak veľmi, že Kaza stále od úst odfukuje. A babka má zuby umelé a takmer Kazíka utopí v pohári s vodou na protézu. Nakoniec Kaz objaví pod Eminým vankúšom odložený vypadnutý mliečny zub. Uloží sa do neho a zaspí. Keď sa zobudí, ocitne sa v zúbkovom kráľovstve, resp. ako ho Kaz nazve, v kazovom raji. Okolo neho sú samé zúbkové víly, ktoré zo zúbkov stavajú domy a paláce. Dovolia mu tam ostať pod podmienkou, že sa naučí dvakrát denne čistiť domy zo zúbkov a žiadny zúbok nepokazí. Taký pekný happy end :).


Príbeh je veľmi milý, jednoduchý, čistý. Knižku odporúčam pre deti od 3 rokov. Textu je tam predsa len trošku viac a dvojročné by ho ešte nezvládalo počúvať celú. Ako som už spomínala v úvode, páči sa mi grafické spracovanie knižky. Má svoju vybranú škálu farieb a v nich sa nesú všetky ilustrácie. Tie dávajú deťom priestor na fantáziu a kreativitu. Nenájdete tu detailne vykreslené scény ale často len detaily a časti obrázkov.


V knihe nenájdete napísané, aby si deti zuby umývali, ani na nič podobné ich nenabáda. Ale aj tak ju veľmi odporúčam deťom, ktoré majú s umývaním zubov problém. Spomeniete im v kúpeľni malého Kaza a hneď si ich budú čistiť jedna radosť :). 

Ja Ninke odvtedy, čo máme doma túto knižku, odpovedám na otázky typu "prečo si musí ísť umyť zuby", tak, že aby jej tam neprišiel malý Kazík s paplónikom. Usmeje sa a hneď si ich v pohode ide umývať.

Knižku nájdete na Martinuse TU.

Krásny večer,
Nina

PS: ak sa vám nechcel čítať celý článok, tak si aspoň mrknite fotky a ilustrácie knižky. Stoja za to :).






You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe