Čítame // Gréta - Andrea Gregušová

Friday, May 11, 2018

 Podľa vedcov vraj bude do roku 2050 v moriach viac plastov ako rýb. Ak chceme s tým niečo spraviť, tak by sme mali začať od seba. A napríklad aj kúpou tejto milej knižky pre deti. Prosím začítajte sa do mojej recenzie, ak knihu doma ešte nemáte.


GRÉTA - ANDREA GREGUŠOVÁ
ilustrácie Nastia Sleptsova
občianske združenie Egreš / 2018

Ako je napísané na zadnej strane obálky tejto knihy: Originálny príbeh autorky Andrey Gregušovej a ilustrátorky Nastie Sleptsovej vychádza z lásky k prírode a hudbe. 
Knižka, ktorú vydalo občianske združenie Egreš, rieši súčasný veľký problém. Znečisťovanie oceánov a premnoženie odpadkov.


Kniha Gréta je jediná detská kniha, ktorá bola doteraz na túto tému napísaná. Aspoň ja som sa k inej nedopátrala. Autorka tému pojala veľmi citlivo a tak, aby aj malé deti pochopili, čo sa okolo nás deje. 
V knižke nájdete odporúčanie, že je určená pre deti od 6 rokov. Ja by som ju s kľudom poradila aj pre deti od 3 - 4 rokov. Závisí od vyspelosti. Ninka má 3 a pol roka a zatiaľ sme ju celú ani raz nečítali. Trochu ju odrádza viac textu na niektorých stranách. Alebo nebola ešte tá správna konštelácia hviezd :). Čítať sme nečítali ale zato sme si ju už viackrát prerozprávali. Ja mám príbeh prečítaný a rozprávam jej ho svojimi slovami popri prezeraní ilustrácii. Mám dojem, že sa jej to tak veľmi páči, že originál text ešte budeme dlho odkladať :). 



Je to príbeh veľryby Gréty, ktorá je slávna speváčka. Je hviezdou podmorského neba. Každú sobotu koncertuje a ostatní obyvatelia mora sú nadšení poslucháči. Jedného dňa sa prebudí so zachrípnutým, strateným hlasom. Len kašle a chrčí. S bratom Brunom sa preto vybrali za múdrou veľrybiou prababičkou Priscilou. Spolu s ňou navštívia v podmorskej ambulancii pani doktorku Zvieracia. V čakárni zistia, že Gréta nie je jediná, ktorá má nejaké potiaže. Sú tam delfíny, rybky, chobotnica, korytnačky, kraby, aj elektrické úhory.



Pri jednotlivých zvieratkách je opísané, čo sa im stalo. Každé je zranené vďaka odpadom, ktoré sa do oceánu dostávajú vďaka ľuďom. Pri tejto strane sa s Ninkou rozprávame najdlhšie. 
Ilustrácie sú prekrásne, netuctové a mám dojem, že z nich vyslovene žiaria pocity daných zvieratiek. Čitateľ sa s nimi raduje i smúti.


Žralok Žermén si polámal zuby. "Tuniaky tvrdé nie šú. Ale lodné kotvy hej. Táto bola ž najtvrdšej očele. Leškla ša, potvora, prešne ako tuniak. Žmýlil šom ša. Dnes je more šamá haraburda, kto ša tu má vyžnať?
Potom prišli na rad malé korytnačky, ktoré pohltali plastové sáčky namiesto medúz. Ich mama vraví: "Každé ráno ich skúšam: Deti, má vrecko dlhé strapaté vlásky? Nemá! Má medúza odpornú chuť? Nemá! Neustále im pripomínam, aby boli opatrné. Ale kdeže! Nedávajú pozor. Zhltnú každú priesvitnú vec, ktorú uvidia."



Nakoniec pani doktorka vyšetrila Grétu. Zistila, že stratu hlasiviek spôsobilo vypitie špinavej vody a predpísala jej kloktanie čistou slanou vodou.
Po tom, čo veľryby videli, ako sú na tom všetky podmorské zvieratká zle, rozhodli sa všetkých zvolať a more si upratať. Odpadky pozbierali a v noci ich vyniesli na breh! Ráno sa ľudia nestačili čudovať...



Pri tejto knižke je veľmi dôležitá komunikácia rodiča s dieťatkom. Nedokážete ju len prečítať, zavrieť a prejsť na ďalšiu. Je nutné sa o nej rozprávať, vysvetliť a myšlienku podporiť. Aspoň, to je môj osobný názor. 
Začínam byť na tento problém citlivá. Síce nie som eco zero waste ale odpad separujeme od nepamäti a v poslednej dobe sa ho snažím najmä minimalizovať. Množstvo plastových sáčkov, igelitiek, slamiek a iných zbytočností, ktoré v minulosti neexistovali. Napríklad včera som Ninke pri zmrzline vysvetľovala, že si nebudeme neustále pýtať novú a novú malú lyžičku ako to má zvykom ale budeme si pekne nosiť jednu svoju. Aj tak ju väčšinou použije dva krát a podá mi ju, že už ju nepotrebuje... 
V závere knižky nájdete aj pár tipov, ako môžeme pomôcť Gréte a ostatným zvieratkám v mori. A veru nie len im. 

Nevadí, ak si knihu nekúpite. Hlavne túto tému nedávajte bokom a začnite sa o nej doma rozprávať aj s deťmi. Či už s knižkou alebo bez nej...

Pekný zvyšok dňa želám,
Nina




You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe